Turisme i estades de curta durada

L’estada de curta durada és l’autorització per entrar i romandre a Espanya durant un període de temps que no podrà excedir de 90 dies, cada sis mesos, és a dir, si agafem un període de temps d’un any, podràs estar a Espanya un màxim de 180 dies al país.

La forma per poder accedir al territori espanyol pot ser, o bé com a turista, o bé a través d’una carta d’invitació. En qualsevol cas, si ets resident d’algun dels següents països necessitaràs haver obtingut un visat:

AFGANISTAN ALBÀNIA ANGOLA ARÀBIA SAUDITA ALGÈRIA ARMÈNIA AZERBAIDJAN BAHRAIN BANGLADESH BELARÚS BELIZE BENÍN BHUTÁN BIRMÀNIA/MYANMAR BOLÍVIA BÒSNIA HERCEGOVINA BOSTWANA BURKINA FASO BURUNDI CAP VERD CAMBODJA CAMERUN TXAD XINA COLÒMBIA COMORES CONGO COREA NORD COSTA D’IVORI CUBA DJIBOUTI DOMINICA EQUADOR EGIPTE EMIRATS ÀRANS UNITS ERITREA ETIÒPIA EX. RP. IUG. DE MACEDÒNIA FILIPINES FIJI GABON GÀMBIA GEÒRGIA GHANA GRANADA GUINEA GUINEA BISSAU GUINEA EQUATORIAL GUYANA HAITÍ ÍNDIA INDONÈSIA IRAN L’Iraq JAMAICA JORDÀNIA KAZAKHSTAN KENYA KIRGUIZISTAN KIRIBATI KUWAIT LAOS LESOTHO LÍBAN LIBÈRIA LÍBIA MADAGASCAR MALAWI MALDIVES MALI MARIANNES DEL NORD (ILLES) EL MARROC MARSHALL (ILLES) MAURITÀNIA MICRONÈSIA MOLDOVA MONGÒLIA MONTENEGRO MOÇAMBIC NAMÍBIA NAURU NEPAL NÍGER NIGÈRIA OMAN PAKISTAN PALAU PAPUA N. GUINEA PERÚ QATAR REP. CENTRAFRICANA REP. DEM. DEL CONGO REP. DOMINICANA RÚSSIA RWANDA SALOMÓN (ILLES) SAMOA S. VICENTE I GRENADINES SAINT LUCIA STO. VAIG PRENDRE PRÍNCEP SENEGAL SÈRBIA SIERRA LEONE SÍRIA SOMÀLIA SRI LANKA SUD-ÀFRICA SUDAN SURINAME SWAZILÀNDIA TAILÀNDIA TANZÀNIA TADJIKISTAN TIMOR-LESTE TOGO TONGA TRINIDAD TOBAGO TUNÍSIA TURKMENISTAN TURQUIA TUVALU UCRAÏNA UGANDA UZBEKISTAN VANUATU VIETNAM IEMEN ZÀMBIA ZIMBABWE.

La durada del visat sempre serà com a màxim de 3 mesos. En cas d’haver sol·licitat un visat per temps inferior, i trobant-se dins del període d’estada, és possible sol·licitar una pròrroga. Aquesta pròrroga no serà en cap cas superior a tres mesos en un període de sis.

Països pels quals NO és necessari visat:

ANDORRA ANTIGUA I BARBUDA ARGENTINA AUSTRÀLIA BAHAMES BARBADOS BRASIL BRUNEI DARUSSALAM CANADÀ XILE COREA DEL SUD COSTA RICA CROÀCIA EL SALVADOR ESTATS UNITS GUATEMALA HONDURES ISRAEL JAPÓ MALÀISIA MAURICI MÈXIC MÒNACO NICARAGUA NOVA ZELANDA PANAMÀ PARAGUAI SANT CRISTOBAL I NIEVES SAN MARINO SANTA SEU SEYCHELLES SINGAPUR URUGUAI VENEÇUELA.

Si provens d’algun dels països que no requereixen visat, podràs sol·licitar una pròrroga per poder seguir al país, passats els 90 dies. Aquesta pròrroga podrà sol·licitar-se quan concorrin circumstàncies de caràcter humanitari, familiar, d’atenció sanitària, d’interès públic, o alguna altra excepcional que pugui justificar-se.
Si entres a Espanya com a turista, hauràs d’emplenar un imprès indicant on vas a trobar-te durant la teva estada, és a dir, el teu allotjament, així com la teva data de retorn.

Com hem indicat, també es pot accedir al país a través d’una carta d’invitació. La carta d’invitació ha de sol·licitar-la un resident a Espanya, a favor d’un estranger. És per a aquells casos en els quals l’allotjament del turista serà el domicili d’un resident a Espanya. El període màxim de temps de la invitació serà de 90 dies.

La carta d’invitació ha de ser sol·licitada en una comissaria de policia, del lloc on resideix el sol·licitant, on haurà d’exhibir el seu Document Nacional d’Identitat o passaport en vigor, i la targeta d’Identitat de l’estranger. Ha d’indicar les seves dades, manifestar expressament la voluntat de convidar, bé al seu domicili principal o bé la residència on estarà el convidat, aportant el títol que fa al resident a Espanya ocupant legítim d’aquest habitatge (escriptura de compravenda, contracte d’arrendament, etc.), la relació o vincle que manté amb el convidat, les dades de la persona convidada, concretament la seva residència o domicili i nombre de passaport, el temps pel qual es realitza la invitació (pot ser que entenguis dels agents que et sol·liciten una data aproximada de sortida del país, però hem d’indicar la data exacta).

La Carta d’invitació haurà de ser presentada a la frontera quan la persona convidada no necessiti visat, o en el consolat d’Espanya quan la persona convidada entri amb visat.

Abans de la concessió de la carta d’invitació haurem d’haver abonat les següents taxes:

 

  • Taxa per autorització d’expedició de la Carta d’invitació: 70,70€.
  • Carta d’invitació: 6,18€.
  • Compulsa i desglossament per cada document relatiu a la carta d’invitació: 1.03€.
L’amfitrió que convida a l’estranger, assumeix la responsabilitat que el convidat abandoni Espanya en el termini establert en la carta d’invitació. Parlem de responsabilitat tant penal com a administrativa.

Quant a la responsabilitat administrativa, en relació amb l’article 53.2 de la EL 4/2000: “Promoure la permanència irregular a Espanya d’un estranger, quan la seva entrada legal hagi comptat amb una invitació expressa de l’infractor i continuï al seu càrrec una vegada transcorregut el període de temps permès pel seu visat o autorització. Per graduar la sanció es tindran en compte les circumstàncies personals i familiars concurrents”.

I quant a la part Penal, en relació amb el delicte tipificat en l’articulo 318.1.bis.1 del Codi Penal.: “El que, directa o indirectament, promogui, afavoreixi o faciliti el tràfic il·legal o la immigració clandestina de persones des de, en trànsit o amb destinació a Espanya, o amb destinació a un altre país de la Unió Europea, serà castigat amb la pena de quatre a vuit anys de presó”

Només el fet de disposar d’una carta d’invitació, no implica el dret d’entrada a Espanya, sinó que és necessari complir amb els altres requisits obligats tant pels estats implicats, aquests són, Espanya com a estat al que acudeix l’estranger i el seu estat d’origen.

Els requisits principals per poder entrar a Espanya són:

 

  • Passaport o document de viatge, amb una vigència superior a l’estada al país.
  • Prova que disposa de mitjans econòmics suficients per a la seva estada a Espanya, això és, 60 euros diaris, que caldrà acreditar, en efectiu, amb targeta de crèdit o amb xec, o qualsevol altre mitjà econòmic acreditable.
  • Bitllet de retorn.
  • Assistència de viatge o assegurança mèdica amb vigència igual o superior a l’estada.

 

Primera consulta gratuïta
[contact-form-7 id="3884" title="Contact form el nuevo_copy Catalan"]